georgiou.jpg

Κυπριακό: προς το τέλος…

Πολλά συνηγορούν πως είμαστε προς το τέλος μιας μακρόσυρτης πορείας μισού αιώνα. Γεμάτης αίμα, θλίψη και μυωπικές προσεγγίσεις ένθεν και ένθεν. Κοντά σ΄αυτά και οι καλές στιγμές. Οι  κοινοί αγώνες  με τους τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, το πάθος για την ειρήνη, ο ανόθευτος κυπριωτισμός που αντανακλάται στον πολιτισμό και στην ψυχοσύνθεσή μας.  Τα πράγματα θα μπορούσαν να εξελίσσονταν καλύτερα από το ΄60 και πέρα. Ξενικά συμφέροντα,  οι μητέρες πατρίδες και αλλοπρόσαλλες, κοντόφθαλμες προσεγγίσεις των ηγεσιών των δύο κοινοτήτων δεν το επέτρεψαν. Οι σημερινοί ηγέτες φορτώνονται αυτό το βάρος. Να ΄΄διορθώσουν΄΄ την ιστορική εκτροπή πενήντα έξι χρόνων. Μια σταλιά τόπος να μη μείνει διχασμένος.

Οι  μέρες που έρχονται θα δείξουν και θα καθορίσουν πολλά. Φτάνει οι δύο ηγέτες, εκεί στην παγερή Ελβετία,  να πράξουν ως Κύπριοι. Πιο ύστερα θα δοκιμαστούν  ο ΟΗΕ,  η Τουρκία και οι διεθνείς παίκτες για τα κρίσιμα ζητήματα της εξωτερικής πτυχής. Αυτοί, βασικά,  δημιούργησαν το πρόβλημα. Τώρα, εξυπηρετώντας και οι ίδιοι τα δικά τους τεράστια  οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα μπορούν να συμβάλουν στην επίλυσή του. Αρκεί η λύση που θάρθει να λαμβάνει υπόψη και τα συμφέροντα του κυπριακού λαού.

Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Επιβάλλεται να πρυτανεύσει η σύνεση, η συλλογικότητα  και το πνεύμα υψηλής ευθύνης απ΄όλους.  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευρίσκεται σε εθνική αποστολή. Οφείλει να εκφράσει, να διερμηνεύσει και να αποτυπώσει, στα συμφωνηθέντα, το ελάχιστο κοινό αίσθημα δικαίου ολόκληρου  του κυπριακού λαού, βεβαίως και  της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Να πείσει ακόμα κι όσους διαφωνούν καλοπροαίρετα  με τη βάση λύσης ή προσχηματικά ΄΄ανησυχούν΄΄ ότι επεδίωξε και κατάφερε  το καλύτερο. Κυρίως, πρέπει να πείσει εκείνους που ειλικρινά ανησυχούν. Καθώς είναι και υπότροπος κατά το παρελθόν αλλά και υπόλογος στις παρούσες δεσμεύσεις του για την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά της λύσης που θα φέρει.

Η λύση που θάρθει πρέπει και να φαίνεται αλλά κυρίως να είναι δίκαιη υπό τις περιστάσεις, έχοντας υπόψη τις διεθνείς συγκυρίες και το συσχετισμό δυνάμεων καθώς και το ιστορικό φορτίο που βαραίνει τον τόπο. Να ικανοποιεί το αίσθημα ασφάλειας εκατέρωθεν, εμφανώς  χωρίς  στρατό και συγκαλυμμένα εγγυητικά δικαιώματα της Τουρκίας. Να μην υποθηκεύει οικονομικά το μέλλον των παιδιών μας. Να διανοίγει προοπτικές επανένωσης και κοινής συμβίωσης. Ας είμαστε γενναιόδωροι με τους τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας,  φειδωλοί όμως  σε υποχωρήσεις που θα βραχυκυκλώνουν το στόχο για ένα λειτουργικό κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Κυρίως ανθεκτικοί σε πιέσεις που υπηρετούν αλλότρια συμφέροντα, ξένα προς τον κυπριακό λαό. Δοκιμάστηκαν αυτές οι συνταγές στο παρελθόν και ακόμα γευόμαστε τους πικρούς καρπούς τους.

 Ο πατριωτικός στόχος  για τη λύση και η συνειδητοποίηση των αβυσσαλέων κινδύνων από τη συνέχιση του παραλογισμού της διχοτόμησης δεν μπορούν να υποτιμούν μια αδιάσειστη  αλήθεια: για να πάμε στη λύση χρειάζονται δύο ΝΑΙ και τεράστια πεποίθηση ότι αυτό που έρχεται είναι καλύτερο απ΄αυτό που πρέπει να φύγει. Για να μπορέσει να στεριώσει…

 

Γιώργος Κ. Γεωργίου

Βουλευτής Λάρνακας

ΑΚΕΛ- Αριστερά- Ν.Δ