16114300_10154306352566194_484923832310481635_n.jpg

Vegan για τα ζώα - του Κύπρου Κωνσταντίνου

Δεν είναι μόδα, δεν είναι θρησκεία και δεν πρόκειται απλώς περί διατροφής. Τί είναι; Είναι απλώς αγάπη και σεβασμός προς ΟΛΑ τα ζώα, μηδενός εξαιρουμένου.

Οι βέγκαν δεν τρώνε ζώα ή προϊόντα που προέρχονται από ζώα, δεν φοράνε ζώα και δεν αγοράζουν προϊόντα που δοκιμάζονται σε πειραματόζωα. Δεν είναι κάτι το πολύπλοκό, δεν απευθύνεται σε κάποιους δήθεν πιο εξελιγμένους, πιο φιλοσοφημένους, πιο ευαίσθητους ή πιο καλοσυνάτους ανθρώπους. Απευθύνεται σε εσένα και στον καθένα. Γιατί ένας άνθρωπος, που το μυαλό του λειτουργεί φυσιολογικά, δεν θέλει να κάνει κακό στους άλλους και γιατί δεν θα μπορούσες ποτέ να πιάσεις το μαχαίρι και να σκοτώσεις εσύ ο ίδιος με τα χέρια σου ένα ζώο, με τον ίδιο τρόπο που θα έκοβες ντομάτες και αγγουράκια, για να φτιάξεις σαλάτα. Υποτίθεται ότι είμαστε μία φιλοζωική κοινωνία, αλλά ποιά είναι η πραγματική μας στάση απέναντι στους άλλους κατοίκους του πλανήτη;

Δολοφονούμε αμέτρητες ψυχές κάθε δευτερόλεπτο που περνάει, για να φάμε βία και θάνατο, χωρίς να σκεφτόμαστε το μαρτύριό τους. Και σίγουρα δεν υπάρχει σφαγή ανθρωπίνων προδιαγραφών. Κανείς δεν θέλει να πεθάνει. Τα ζώα των σφαγείων είναι θύματα επανειλημμένης κακοποίησης. Τα κτυπούν με σίδερα και τα κλοτσούν στο κεφάλι, στην κοιλιά, στις πλευρές, ακόμα και στα γεννητικά όργανα. Τα ζώα οσμίζονται τον θάνατο που τα περιμένει. Έχουν ανεπτυγμένη διαίσθηση. Δεν είναι χαζά, όπως εγωκεντρικά πολλές φορές νομίζουμε. Όλα τα ζώα έχουν νοημοσύνη, έχουν τις δικές τους ανάγκες και τον δικό τους προορισμό στη ζωή.

Κανένας δεν γεννήθηκε για να είναι δούλος. Τα ζώα δεν είναι παραγωγικές μηχανές κρέατος, γάλακτος και αυγών. Για την παραγωγή γάλακτος οι μητέρες αποχωρίζονται από πολύ νωρίς τα αρσενικά μικρά τους, τα οποία οι εταιρείες προορίζουν να γίνουν μοσχαράκια ή αρνάκια γάλακτος. Είναι απλώς μωρά που δεν βίωσαν τη μητρική αγάπη και αγκαλιά που αξίζει σε κάθε πλάσμα. Είναι μητέρες που έκλαψαν επί μέρες και μήνες για τον αέναο χαμό των μικρών τους. Στα εκκολαπτήρια των αυγοβιομηχανιών τα αρσενικά κοτοπουλάκια, μιας και δεν θα γεννήσουν ποτέ αυγά, τοποθετούνται στον διάδρομο του θανάτου που οδηγεί κατευθείαν στην πολτοποίηση.

Έτσι απλά δολοφονούμε με τον πιο βάναυσο τρόπο, μωρά από τα πρώτα κιόλας λεπτά της ζωής τους. Όμως δεν σκεφτήκαμε ποτέ ότι το γάλα και τα αυγά δεν αποτελούν μέρος μίας φυσιολογικής διατροφής. Δεν υπάρχει κανένα άλλο ζώο στη φύση, το οποίο μετά τη γαλούχηση από τη μητέρα του και τον απογαλακτισμό να τρέχει πίσω από άλλες μητέρες, για να τις θηλάσει. Εμείς οι άνθρωποι μόνο είμαστε οι αιώνιοι θηλάζοντες. Και πίνουμε το γάλα μόνο από μερικά συγκεκριμένα είδη.

Έχουμε σκεφτεί όμως ποτέ αν θα πίναμε γάλα λύκαινας ή λιονταρίνας ή έστω ανθρώπου που είναι και πιο συμβατό με τον οργανισμό μας; Είναι αηδιαστικό; Όμως δεν είμαστε μοσχαράκια ή αρνάκια, για να χρειαζόμαστε τα συγκεκριμένα είδη γάλακτος. Και φυσικά τα αυγά αποτελούν μέρος της αναπαραγωγής κάποιων ειδών ζώων, όχι τροφή για τον άνθρωπο. Συμπερασματικά, οφείλουμε ως σκεπτόμενοι άνθρωποι να επαναπροσδιορίσουμε τα καταναλωτικά πρότυπα, που μας έμαθαν οι γονείς μας, που τους τα έμαθαν οι γονείς τους και πάει λέγοντας. Ως πότε θα διαιωνίζουμε το έγκλημα;