papadi.jpg

Πώς «πέρασε» ο παγιδευμένος φάκελος, ποιοι είναι οι κατασκευαστές του, πώς εκμεταλεύτηκαν τα κενά ασφαλείας

Εντολή να δεσμευθούν οι σάκοι αλληλογραφίας της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ακαδημίας Αθηνών έδωσε αργά χθες το βράδυ η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.

 

 Από νωρίς το πρωί αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής ελέγχουν εξονυχιστικά την εισερχόμενη αλληλογραφία για να εντοπίσουν τον αποστολέα του παγιδεμένου με πυρίτιδα φακέλου.

 Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής εστιάζονται σε τρία σημεία: α) πώς πέρασε ο παγιδευμένος φάκελος από τους ελέγχους, β) ποιοι είναι οι κατασκευαστές του τρομοδέματος και γ) στο κενό ασφαλείας φρούρησης στόχων έναντι των «αόρατων» τρομο-φακέλων, όπως φάνηκε και στη χθεσινή επίθεση εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησαν ολονύκτιους ελέγχους σε πολιτικά γραφεία και στόχους, εξετάζοντας την αλληλογραφία ώστε να αποκλειστεί τυχόν μαζική αποστολή παγιδευμένων φακέλων. Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ανεβάσει τις εκτιμήσεις επικινδυνότητας στόχων, δίνοντας παράλληλα οδηγίες για αυστηρούς ελέγχους και αναφορά στο κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. ύποπτων ενεργειών. 

Την ίδια στιγμή, ερωτηματικά προκαλεί το πώς κατάφερε να «περάσει» τους ελέγχους ο παγιδευμένος φάκελος, με δεδομένο ότι ο Λ. Παπαδήμος ήταν στη λίστα των στόχων υψηλής επικινδυνότητας. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι δεν έπρεπε να είχε επιτραπεί η είσοδος φακέλων αλληλογραφίας εντός της θωρακισμένης Μερσεντές. Μέσα στο όχημα επέβαιναν δύο υπάλληλοι της Τράπεζας της Ελλάδος, ένας οδηγός και ένας συνοδός, οι οποίοι τραυματίστηκαν ελαφρά κατά την πυροδότηση του παγιδευμένου φακέλου. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Λ. Παπαδήμος ήταν αυτός που άνοιξε τον φάκελο και μετά την πυροδότηση τον πέταξε στο πάτωμα του αυτοκινήτου.

 

Ενα πολιτικό όχημα της ΕΛ.ΑΣ. με δύο αστυνομικούς και μία μοτοσικλέτα συνόδευαν το αυτοκίνητο του Λ. Παπαδήμου, όμως όπως επισημαίνουν αστυνομικές πηγές η τρύπα στη φρούρηση του Λ. Παπαδήμου, που εντόπισαν και εκμεταλλεύτηκαν οι τρομοκράτες, δεν είχε να κάνει με την αστυνομική δύναμη που έχει διατεθεί στον πρώην πρωθυπουργό. Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διευκρινίζουν ότι η φρουρά του Λ. Παπαδήμου αποτελείται από οχτώ αστυνομικούς, ενώ πέρυσι ήταν δώδεκα.

upl5927b32d630a2

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. είχαν προειδοποιήσει την περασμένη εδβομάδα τους φρουρούς πολιτικών προσώπων, αποστέλλοντας οδηγίες για διενέργεια αυστηρών ελέγχων στην αλληλογραφία των στόχων, αλλά και κατόπτευση των οικιών και γραφείων, ζητώντας να αναφέρουν τυχόν ύποπτα περιστατικά που στρέφονται κατά των στόχων: «Εντέλλεστε για την ανελλιπή συνέχιση και εντατικοποίηση στο έπακρο των μέτρων αυτοπροστασίας, φέροντας τον προβλεπόμενο οπλισμό και τη λήψη μέτρων προστασίας των στόχων», έγραφε η εντολή που εστάλη την περασμένη εβδομάδα στους αστυνομικούς.

Η προληπτική οδηγία στους φρουρούς στόχων εστάλη στις αρχές της περασμένης εβδομάδας. Επιπλέον, από πληροφοριακά δίκτυα αρμόδιων υπηρεσιών είχε προκύψει η εκτίμηση ότι το χρονικό διάστημα 12 με 22 Μαΐου είναι υψηλού κινδύνου, λόγω των πυκνών πολιτικών εξελίξεων και τη ψήφιση των μέτρων. Οι φόβοι αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. για ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα φαίνεται πως επιβεβαιώθηκαν με τον χειρότερο τρόπο, μετά τη χθεσινή επίθεση εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου. Ακαδημία Αθηνών

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο φάκελος φέρεται να παραλήφθηκε από την Ακαδημία Αθηνών και να είχε ελεγχθεί δύο φορές από ειδικό μηχάνημα Χ-RAY πριν παραδοθεί ως ασφαλής στον πρώην πρωθυπουργό και διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Ορισμένες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο φάκελος είχε ελεγχθεί και στο μηχάνημα της ΤτΕ.

Οι καταθέσεις του Λ. Παπαδήμου και των δύο τραπεζικών υπαλλήλων θα καθορίσουν τόσο το σημείο όπου έφθασε ο παγιδευμένος φάκελος όσο και το όνομα του αποστολέα. Στη συνέχεια, οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής θα αναζητήσουν στοιχεία από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, ώστε να βρουν από ποιο σημείο εστάλη ο φάκελος. Μέχρι και αργά χθες το βράδυ, η ΕΛ.ΑΣ. δεν είχε ζητήσει τη συνδρομή των ΕΛ.ΤΑ., ενώ το σενάριο να μην είχε σταλεί ταχυδρομικά το τρομο-δέμα δεν είχε αποκλειστεί, αλλά κρίνεται απίθανο.

upl59270c648f1e4

Το Τμήμα Εξερεύνησης της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών όλο το βράδυ εξέταζε εξονυχιστικά το θωρακισμένο όχημα για να εντοπιστούν ίχνη του παγιδευμένου φακέλου και να γίνει ανασύστασή του. Λόγω της πυροδότησης, οι αξιωματικοί δεν είναι αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουν να αντλήσουν πολλά στοιχεία από το αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αναλυτών των ειδικών υπηρεσιών, ο μηχανισμός του αυτοσχέδιου μηχανισμού φέρεται να είναι παρόμοιος με τα τρομο-πακέτα που είχαν αποστείλει σε Ευρωπαίους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Πυρήνες της Φωτιάς».

Το γεγονός ότι η οργάνωση δεν είχε δημοσιεύσει ανάληψη ευθύνης για την αποστολή όλων των τρομο-δεμάτων, προκαλούσε ανησυχία στους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. Ορφανή είναι και η τρομοκρατική επίθεση σε γραφεία της τράπεζας Eurobank στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Σταδίου. Ο μηχανισμός που είχε πυροδοτηθεί παρέπεμπε στους «Πυρήνες της Φωτιάς».

Το όνομα του πρώην πρωθυπουργού είχε βρεθεί και σε λίστα στόχων της Πόλας Ρούπα, όπως είχε αποκαλύψει το «Εθνος». Οι αναλυτές των ειδικών υπηρεσιών παρατηρούν αναζωπύρωση της τρομοκρατίας και ανασυγκρότηση των τρομοκρατικών οργανώσεων που μετά τις πρόσφατες συλλήψεις είχαν «ξεδοντιαστεί».

Πηγή: ethnos.gr