dep.jpg

Έστειλε τον γιο της στη φυλακή για να τον σώσει από τα ναρκωτικά! «Είχε παραισθήσεις, με απειλούσε…»

Μία μητέρα που έχασε τον γιο της σε ηλικία 22χρόνων από τη χρήση ναρκωτικών βρίσκει τη ψυχική δύναμη και επιχειρεί να σώσει τις ζωές άλλων χρηστών γνωστοποιώντας την ιστορία του δικού της παιδιού, μέσω της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», ενώ παράλληλα κάνει τις δικές της προσπάθειες για να αλλάξει η νομοθεσία ώστε να επιτρέπεται η υποχρεωτική νοσηλεία χρηστών.

Ο εφιάλτης ξεκίνησε όταν ήταν μαθητής

Το μαρτύριο της οικογένειας ξεκίνησε όταν ήταν ακόμη μαθητής σε ηλικία 17 χρόνων και ξεκίνησε να καπνίζει «χόρτο».

«Λένε ότι το χόρτο δεν προκαλεί προβλήματα όμως αυτό είναι λάθος», προειδοποιεί η μητέρα του λέγοντας ότι από εκεί αρχίζουν όλα. Στην αρχή, όπως ανέφερε, δεν υπήρχαν σοβαρά προβλήματα ωστόσο η ίδια επιχείρησε να τον βοηθήσει τηλεφωνώντας στην ανοικτή γραμμή επικοινωνίας της Αστυνομίας.

Δυστυχώς, όπως είπε η μητέρα στη δημοσιογράφο Μαριλένα Παναγή, δε βοηθήθηκε και έτσι κάποια στιγμή πήραν μαζί την απόφαση και ο γιος της πήγε στον «Περσέα». Αυτό δεν κράτησε πολύ καθώς «εκεί δεν είναι κλειστή μονάδα και έτσι τα παράτησε μέχρι που μια παραμονή Χριστουγέννων συνελήφθη με άλλους φίλους του με μικρή ποσότητα χόρτου», ανέφερε η μητέρα.

Τότε επειδή ήταν νεαροί τους παρέπεμψαν σε θεραπεία και εκεί ξεκίνησαν τα σοβαρά προβλήματα. Στη μονάδα οι νεαροί υποβάλλονταν σε αναλύσεις. Γνωρίζοντας όμως ότι το χόρτο δε διαλύεται και ανιχνεύεται άρχισαν, όπως είπε η μητέρα, να κάνουν χρήση άλλων ουσιών οι οποίες ήταν πιο ισχυρές αλλά δεν ανιχνεύονται στο αίμα μετά την πάροδο κάποιου χρονικού διαστήματος.

Τα σκληρά ναρκωτικά και το ατύχημα που τον καθήλωσε σε τροχοκάθισμα

Ο γιος της είχε μπει πλέον στη χρήση των «σκληρών» ουσιών και το ένα κακό διαδεχόταν το άλλο. Είχε ενηλικιωθεί, απαλλάχτηκε από τη στρατιωτική του θητεία και άρχισαν να του χορηγούνται ψυχότροπα φάρμακα.

Το 2012 η μητέρα του κατάφερε να εξασφαλίσει διάταγμα για εγκλεισμό του στο νοσοκομείο ψυχικής υγείας στην Αθαλάσσα. Εκεί, όπως είπε η μητέρα του, «παρουσίασε βελτίωση διότι τον παρακολουθούσαν, έμεινε μακριά από τις ουσίες και έπαιρνε τα φάρμακά του».

Πήρε εξιτήριο και ενώ ήταν καλά, ένα ατύχημα τον καθήλωσε σε τροχοκάθισμα για τρεις μήνες και εκεί άρχισε και πάλι η κατρακύλα. Ο νεαρός επέστρεψε στις ουσίες και κλείστηκε περισσότερο στον εαυτό του.

«Είχε παραισθήσεις, με απειλούσε και ενοικίασα το σπίτι γιατί φοβόμουν…»

Τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένεια του ζούσαν την επίγεια κόλαση. Έπαιρνε πλέον χημικές ουσίες, που τον «κτυπούσαν» στον εγκέφαλο προκαλώντας παραισθήσεις. Η μητέρα του εξομολογείται ότι γιος της είχε γίνει ένας άλλος άνθρωπος πολύ επιθετικός.

«Με απειλούσε ότι θα με σκοτώσει ήταν βίαιος και υποχρεώθηκα να ενοικιάσω άλλο σπίτι γιατί φοβόμουν».  Η περιπέτεια συνεχίστηκε για αρκετό καιρό. «Μια Δευτέρα του Πάσχα με πήρε και ήθελε να του δώσω 500 ευρώ και επειδή δεν τα είχα έσπασε όλο το σπίτι και δεν άφησε τίποτα όρθιο. Οι γυψοσανίδες στο σπίτι είχαν καταστραφεί».

Η απεγνωσμένη μάνα απέστειλε τότε επιστολή στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας προειδοποιώντας τους πως αν πάθαινε κάτι ο γιος μου θα τους θεωρούσα υπεύθυνους ενώ επιχείρησε να εξασφαλίσει νέο διάταγμα υποχρεωτικής νοσηλείας στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας. Κάτι που κατάφερε ωστόσο για λίγο αφού  οι γιατροί αποφάνθηκαν ότι δε χρειαζόταν νοσηλεία.

Τον έστειλε μέχρι και φυλακή για να τον γλιτώσει αλλά…

Έβλεπε το παιδί της να «σβήνει» και έτσι έπρεπε να κάνει ότι μπορούσε. Εκμεταλλεύτηκε κάποια εντάλματα που εκκρεμούσαν εναντίου του για τροχαίες παραβάσεις και δεν τα πλήρωσε με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να μεταφερθεί στις Κεντρικές Φυλακές.

«Με αυτό τον τρόπο τον έβγαζα από τους δρόμους και τουλάχιστον εκεί θα ήταν ασφαλής. Τελικά όμως του έκαναν διακανονισμό και έτσι τον αποφυλάκισαν. Αποφυλακίστηκε ημέρα Τετάρτη. Την Κυριακή που ακολούθησε βρέθηκε νεκρός έχοντας πέσει από κάποια πολυκατοικία».

Γίνεται μάνα για όλους τους χρήστες και… προσπαθεί να αλλάξει τη νομοθεσία

Αφού δεν κατάφερε να σώσει το παιδί της γίνεται μάνα για τα υπόλοιπα παιδιά αλλά και τους ενήλικες που είναι χρήστες ναρκωτικών.

Μαζί με τον δικηγόρο της επιχειρούν να αλλάξουν τη νομοθεσία ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη θανατική ανάκριση στο Επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας, ο οποίος έχει άμεση σχέση με αυτές τις ελλείψεις με απώτερο σκοπό να επιτευχθεί η αλλαγή της νομοθεσίας ώστε να επιτρέπεται η υποχρεωτική νοσηλεία χρηστών.