Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα όσον αφορά την στάση του Βουλευτή του ΔΗΚΟ, Χρίστου Ορφανίδη, για τη ΝΟΜΙΜΗ μεταφορά του Κτηματολογίου Αμμοχώστου από τη Λάρνακα, και επειδή τελευταία γίνεται πολύς λόγος από τον κύριο Ορφανίδη για την δήθεν πάταξη της διαφθοράς και της παρανομίας, θεωρώ σκόπιμο να καταθέσω ορισμένες σκέψεις.

Αρχικά θα μου πείτε η διαφθορά είναι ένα φαινόμενο τόσο διαδεδομένο που δικαιολογημένα αισθάνεται κανείς ότι είναι ενδημικό σε κάθε κοινωνία, σε κάθε περίοδο, σε κάθε θεσμό. Πολλοί είναι και οι Διεφθαρμένοι εξουσιαστές αλλά και «λαϊκοί επαναστάτες» που χρησιμοποιούν τη διαφθορά στα πολιτικά τους παιχνίδια αλλοιώνοντας και υπονομεύοντας τη δημοκρατία και το γνωρίζουμε αρκετά καλά αυτό το παιχνίδι.

Για πολλούς πρόκειται κυρίως για «εγκλήματα ψηλού καπέλου» (criminalité des gros bonnets). Κινούμενοι στην γκρίζα ζώνη ανάμεσα στη νομιμότητα και την εγκληματικότητα αφενός αποκτούν μια αίσθηση ατιμωρησίας και αφετέρου επικαλούνται ένα ιδιαίτερο καθήκον που εξουδετερώνει –κατ’ αυτούς– τον παράνομο ή ανήθικο χαρακτήρα των πράξεών τους (π.χ. το συμφέρον του κόμματος).

Να υπενθυμίσω ότι ο κύριος Ορφανίδης, κατα το παρελθόν είχε αποστείλει επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών ζητώντας την παύση της μεταφοράς του Κτηματολογίου στην Αμμόχωστο, όπου νόμιμα το δικαιούτε. Και ερωτώ εγώ: Δεν σας έφταναν κύριε Ορφανίδη τα 43 χρόνια «κηδεμόνευσεις» της Επαρχίας μας, για να καλύψετε τα δικά σας συμφέροντα ? Δεν σας ήταν αρκετά ? Η μήπως φοβάστε ότι με την νόμιμη μεταφορά, θα έχεται αρνητικό αντίκτυπο και θα αποκαλυφθούν πολλές και όχι σίγουρα μόνο δικές σας παρανομίες ?

 Αλήθεια τί ειναι αυτό το οποίο σας φοβίζει και φτάσατε στο σημείο να επιβραβευετε την στάση των υπαλλήλων σας εκεί στην Λάρνακα, που δεν επιθυμούν να φύγουν, διαμαρτύρονται και προχωρούν σε συνάξεις εν ώρα εργασίας, ασχολούμενοι με το πώς θα σταματήσει η μεταστέγαση, με αποτέλεσμα να αδιαφορούν για τις όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν, στα όποια θέματα θα πρέπει να επιλύσουν και τα αφήνουν όλα στην μέση ? Πολλοί είναι αυτοί οι οπίοι διαμαρτύρονται για καθυστέρηση και την μη εξυπηρέτηση τους στα προβλήματα εκεί του Κτηματολογίου σας. 

Απίστευτες ιστορίες έχουν βγεί στο φώς της δημοσιότητας κι έχουν να κάνουν πλέον με τον απίστευτο οχετό που κρύβεται μέσα στο δικό σας συμφέρον και της δικής σας  διαπλοκής να ξέρετε. Και δεν απευθύνομαι μόνο στον κύριο Ορφανίδη, αλλά σε όλους αυτούς που εμποδίζουν και δεν επιθυμούν την νόμιμη μεταφορά του Κτηματολογίου στην Αμμόχωστο. Και γνωρίζετε αρκετά καλά ότι όλα τα παραπάνω, δεν είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Είναι δυστυχώς η στυγνή και μάυρη πραγματικότητα στην οποία Η ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΤΟ ΘΥΜΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΣΑΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ.

Κύριε Ορφανίδη, και σε κάθε κύριο Ορφανίδη, κανένα κομματικό συμφέρον και καμία ασφάλεια του συστήματος δεν θα δικαιολογούσαν τη λευκή σιωπή ή τον μη αγώνα μας για την διεκδίκησει σε όλα αύτα που νόμιμα δικαιουτε η επαρχία μας.

Ολοκληρώνοντας τις σκέψεις μου θα ήθελα να τονίσω ότι η διαφθορά μάς αφορά όλους γιατί καθορίζει τη ζωή όλων μας. Η διαφθορά είναι διαθεσμικό φαινόμενο, άρα πρέπει να παρέμβουμε πρωτίστως στην ποιότητα της δημοκρατίας μας. Και με αυτή τη στάσης σας να ξέρετε ότι όλοι οι Αμμοχωστιανοί θα προβούν στην δική τους αντίσταση γιατί όπως έιπε και ο Δήμαρχος μας κύριος ΘεόδωροςΠυρίλλης ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΚΗΔΕΜΟΝΕΥΕΤΑΙ ΑΛΛΟ ΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΜΑΣ.

 

Άντρεα Ιωάννου 

 

 

 

 

 

Πιστεύω ότι το σημαντικότερο όπλο του πολίτη να αλλάξει την κοινωνία του είναι η κυρίαρχη έκφραση της πολιτικής του βούλησης μέσω της ψήφου. Αν αυτή η κυρίαρχη πολιτική πράξη παραχωρηθεί στα χέρια των λίγων, τότε το δικαίωμα της πολιτικής λαϊκής έκφρασης είτε με την μορφή της αποδοχής και επιβράβευσης συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών είτε η απόρριψή τους, ή η έκφραση της διαμαρτυρίας χάνεται. Και μαζί του χάνεται και η προοπτική για καλυτέρευση της καθημερινότητας που ο καθένας μας ζει και βιώνει.


Όποιες και εάν είναι οι δικαιολογίες που μπορούν να απαντηθούν στην αποχή ένα είναι το σίγουρο, ότι αποχή συνεπάγεται καταρχήν αποχή από ενέργεια, απραξία και αυτή με τη σειρά της δεν προάγει κοινωνίες αλλά οδηγεί στον άκρατο μηδενισμό.


Κάποιοι επιδιώκοντας μία αποκωδικοποίηση της "αποχής" θα μπορούσαν να μιλήσουν για δυσαρέσκεια του λαού προς την προηγούμενη κυβέρνηση και τους πολιτικούς και συγκεκριμένα το προηγούμενο πολιτικό κατεστημένο.


Περίμενω πως μετά από την οικονομική κρίση αυτού του τόπου, που μας οδήγησεστο μνημόνιο και την ανεργία όπως και τα σκάνδαλα αλλά και τα ψέματα όλων αυτών που μας οδήγησαν σε αυτή την εξαθλίωση της χώρα μας όλοι εμείς οι πολίτες θα εισέλθουμε στις κάλπες και θα συνεχίσουμε την αλλαγή στο πολιτικό κατεστημένο. Θα φέρουμε για άλλη μια φορά την αλλαγή που εμείς θέλουμε και που η πατρίδα μας χρειάζεται με ΣΤΑΘΕΡΑ ΒΗΜΑΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε το δικαίωμα σε αυτούς που μας απέδειξαν ότι μπορούν να φέρουν την αναγέννηση αυτού του τόπου και να πάψει ο Κυπριακός Λαός να είναι θύμα.


Με την αποχή όμως θύματα θα είναι οι συμπολίτες μας που θα προσέλθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν. Θύματα της δικής μας απραξίας γιατί αυτοί θα φέρουν το βάρος της ευθύνης για τη διακυβέρνηση του τόπου , ένα ηθικό βάρος που κανονικά θα έπρεπε όλοι εμείς εξίσου να λάβουμε και να μην επιρρίπτουμε στους άλλους ώστε εκείνοι να "βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά"! Επειδή εμείς δήθεν "απέχουμε", γιατί αυτό μας βολεύει, γιατί αυτό καλύπτει την αδυναμία μας να επωμιστούμε το βάρος της επιλογής κατάλληλης εξουσίας διακυβέρνησης του τόπου μας.


Γιατί λοιπόν όλοι εμείς να παραιτηθούμε από τη σημασία αυτής της εξουσίας; Γιατί να ξεπουλήσουμε από αυτή τη στιγμή που ο καθένας μας μπορεί να δώσει συνέχεια σε μία πολιτική αλλαγή; Μπορεί να επικοινωνήσει πολιτικά με τους συμπολίτες του, μπορεί να "κοινωνήσει" το μήνυμά του στην εκάστοτε άρχουσα τάξη; Και ερωτώ: πώς θα επιτευχθεί η "επανάσταση", η ανατροπή , το καινούργιο, ο πολιτικός "νεωτερισμός" χωρίς πράξη; Κανείς ποτέ δεν κατάφερε τίποτε δια της απραξίας και της σιωπής παρά μόνον τη στασιμότητα και την ακόμη μεγαλύτερη βύθιση της κοινωνίας στον πολιτικό βούρκο και στα λιμνάζοντα νερά της όζουσας πραγματικότητας.


Η δημοκρατία για να ανθίσει θέλει πράξεις και όχι αποχή. Θέλει επιλογές, ευθύνη, αποφασιστικότητα για το ρηξικέλευθο και το καινούργιο. Και πρέπει όλοι μας να εννοήσουμε ότι η δύναμή μας είναι τεράστια και είναι στο χέρι μας το εάν θα την απεγκλωβίσουμε ή αν θα την αφήσουμε ναρκοθετημένη να κυοφορείται εν "σπέρματι" επ’ αόριστον . - Με το να απέχουμε δεν κάνουμε τίποτε άλλο παρά να ανακυκλώσουμε την προηγούμενη σαθρή πολιτική , να παγιοποισούμε ήδη δοκιμασμένες πρακτικές που απέτυχαν και να ενδυναμώσουμε τα ίδια πρόσωπα ξανά που μας οδήγησαν στο αδιέξοδο και στην εξαθλίωση.

 

Ας μην αφεθούμε στην οργή και στην απογοήτευση που προκάλεσαν οι προηγούμενες πολιτικές κυβερνήσεις, ας μην ισοπεδώνουμε τους πάντες με τη φράση «όλοι ίδιοι είναι», ας συνεχίσουμε να επιλέγουμε τον καλύτερο. Ας συνεχίσουμε αυτήν την αλλαγή με ΣΤΑΘΕΡΑ ΒΗΜΑΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ. Άλλωστε, στο δημοκρατικό πλαίσιο αυτό ακριβώς είναι η υποχρέωση του καθενός μας.

Ας γίνουμε ενεργοί πολίτες που αποφασίζουν για το Μέλλον τους και τη Ζωή τους πάντοτε με ΣΤΑΘΕΡΑ ΒΗΜΑΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ.

 

Άντρεα Ιωάννου

 

Ενδυνάμωση σχέσεων Αιγύπτου-Κύπρου, βλέπουν ΠτΔ - Σίσι

Tον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι κ. Νίκος Αναστασιάδης υποδέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, o Πρόεδρος της Δημοκρατίας.  Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί Αιγύπτιος Πρόεδρος στην Κύπρο. 

Παρασημοφορώντας τον Πρόεδρο Σίσι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «με τιμή και ιδιαίτερη συγκίνηση σας απονέμω σήμερα την ανώτατη διάκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος  Μακαρίου Γ’. Ένα παράσημο που απονέμεται ως αναγνώριση και ως επισφράγισμα των ιστορικών, στενότατων σχέσεων Κύπρου και Αιγύπτου, καθώς και της δικής σας καθοριστικής συμβολής στις προσπάθειες για την περαιτέρω εμβάθυνση και ενίσχυση τους σε όλους τους τομείς. 

Η ανώτατη αυτή διάκριση συμβολίζει επίσης την βαθύτατη εκτίμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και του λαού της για τη θέση αρχών και τη διαχρονική στήριξη της Αιγύπτου στην ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Συμβολίζει ακόμη την ισχυρή πολιτική βούληση της Κυβέρνησης μου, και εμού προσωπικά, για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και συνεργασίας μας  σε όλους τους τομείς προς ευημερία των λαών μας.

Σας απονέμω την ανώτατη διάκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως αναγνώριση του ρόλου που διαδραματίζετε ταυτόχρονα προς όφελος της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Σίσι είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ότι το παράσημο που απένειμε στον Πρόεδρο συμβολίζει την ευημερία που προσφέρει ο Νείλος, ο οποίος συνδέει τα δύο μέρη της Αιγύπτου.

Πρόσθεσε ότι «είναι τιμή και χαρά μου να παρασημοφορηθώ από τον αγαπητό μου φίλο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημειώνοντας ότι η παρασημοφόρηση του συμβολίζει τη φιλία ανάμεσα στους δύο λαούς.

Οι δύο Πρόεδροι παρέστησαν στη συνέχεια στην τελετή υπογραφής του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ των Υπουργείων Υγείας των δύο χωρών σε θέματα Δημόσιας Υγείας και Ιατρικής Επιστήμης.

Υπεγράφη επίσης Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των Κυβερνήσεων των δύο χωρών στους τομείς της Επιχειρηματικότητας, της Πληροφορικής και της Τεχνολογίας των Επικοινωνιών.

Υπεγράφη ακόμη Πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και του Υπουργείου Εσωτερικών της Αιγύπτου σε Θέματα Ασφάλειας για τα έτη 2018-2019.

Τα μνημόνια και το πρόγραμμα υπεγράφησαν από τους αρμόδιους Υπουργούς των δύο χωρών.

Πηγή: Philenews

Το ΑΚΕΛ που βαρύνεται με τα χειρότερα σκάνδαλα που έγιναν ποτέ στην Κυπριακή Δημοκρατία τολμά να εγκαλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για δήθεν σκάνδαλα, αναφέρει σε γραπτή δήλωση του, ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος .

«Αιδώς Αργείοι. Το ΑΚΕΛ που βαρύνεται με τα χειρότερα σκάνδαλα που έγιναν ποτέ στην Κυπριακή Δημοκρατία τολμά να εγκαλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για δήθεν σκάνδαλα, τα οποία αποδείχθηκαν από έρευνες ως ψεύδη και λάσπη, κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας και που οι ίδιοι κατασκεύασαν», αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος, απαντώντας στο ΑΚΕΛ.

Προφανώς, συνεχίζει, επειδή το ΑΚΕΛ εκλαμβάνει ως αδυναμία το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση και το επιτελείο του επιθυμούν να διεξαχθεί ο προεκλογικός αγώνα με επιχειρήματα και αντιπαράθεση θέσεων και προτάσεων, «είμαστε υποχρεωμένοι πράξουμε κάτι το οποίο αποφεύγαμε επιμελώς μέχρι τώρα: Να υπενθυμίσουμε στο ΑΚΕΛ με την κοντή μνήμη, τις ημέρες και τα έργα του κόμματος και της Κυβέρνησης Χριστόφια».

«Πρώτον, ανατίναξαν το Μαρί με 13 ανθρώπινες ψυχές απώλεια, γεγονός για το οποίο καταδικάστηκαν στελέχη της Κυβέρνησης ΑΚΕΛ-Χριστόφια από δικαστήριο, ενώ το πόρισμα της Επιτροπής Πόλυ Πολυβίου, που οι ίδιοι διόρισαν, καταλόγισε βαρύτατες ευθύνες στον Δημήτρη Χριστόφια και την Κυβέρνηση του ΑΚΕΛ τις οποίες πεισματικά αρνούνται να αναλάβουν. Δεύτερον, επί των ημερών τους οδήγησαν την κυπριακή οικονομία στη χρεοκοπία, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στην εξαθλίωση, κατέστρεψαν το τραπεζικό σύστημα, γεγονός που καταγράφεται στο πόρισμα της Επιτροπής Πική», προσθέτει.

Τρίτον, συνεχίζει ο κ. Παπαδόπουλος, επί των ημερών τους δημιούργησαν το μεγαλύτερο σκάνδαλο, τη Δρομολαξιά, όπου δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία πρόνοιας των εργαζομένων, στην κυριολεξία κλάπηκαν, με μίζες που πέρασαν αποδεδειγμένα από τα ταμεία του ΑΚΕΛ, ενώ καταδικάστηκαν πρωτοκλασάτα στελέχη και του κόμματος και της τότε Κυβέρνησης σε φυλάκιση, με το ΑΚΕΛ να μην αποδέχεται τις δικαστικές αποφάσεις και να διοργανώνει συλλαλητήρια για δήθεν πολιτικούς κρατούμενους.

«Τέταρτον, ξεχνούν ότι αυτή την ώρα ενώπιον δικαστηρίου εκδικάζεται αγωγή του «εθνικού» εργολάβου επί ΑΚΕΛ, Μιλτιάδη Νεοφύτου, κατά του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια για τα «κουτσοδούλεια» ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ στο σπίτι του και για άλλα εκατομμύρια ευρώ για τις ανάγκες της Ομόνοιας. Αυτά είναι υπαρκτά σκάνδαλα που τα απέδειξαν ερευνητικές επιτροπές ή αποφάνθηκαν δικαστήρια και όχι κατασκευασμένα και χαλκευμένα από τα «μαγειρεία» του ΑΚΕΛ που καταρρίφθηκαν από έρευνες ανεξάρτητων Θεσμών», συμπληρώνει.

Καταλήγοντας, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει ότι η εμφανέστατα οργανωμένη προσπάθεια να ρίξουν λάσπη στην προσωπικότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη θα πέσει στο κενό και ο λαός θα τους δώσει την απάντηση στις επερχόμενες Προεδρικές Εκλογές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Προς την εφαρμογή μιας πολυδιάστατης στρατηγικής για πρόληψη και μείωση των τροχαίων οδικών συγκρούσεων εργάζεται η Κυβέρνηση δήλωσε χθες ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, μιλώντας σε εκδήλωση για ονοματοδότηση του «Πάρκου Οδικής Ασφάλειας Γιώργος Μαυρίκιος» στο Στρόβολο, στη μνήμη του Γιώργου Μαυρίκιου, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα πριν από 10 χρόνια από ασυνείδητο οδηγό που οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλης. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, ο Υπουργός Δικαιοσύνης αφού εξήρε το ίδρυμα Οδικής Ασφάλειας Γιώργος Μαυρίκιος για το σημαντικό έργο που επιτελεί για ενημέρωση των χρηστών του οδικού δικτύου για θέματα οδικής ασφάλειας, τόνισε την ανάγκη ευαισθητοποίησης όλων προς την κατεύθυνση της πρόληψης και μείωσης των τροχαίων οδικών συγκρούσεων. «Από τις αρχές του 2017 μέχρι σήμερα έχουν ήδη καταγραφεί 39 θανατηφόρες τροχαίες συγκρούσεις με 43 νεκρούς, 13 εκ των οποίων νέα παιδιά με όνειρα» ανέφερε ο κ. Νικολάου, τονίζοντας πως «η καλλιέργεια οδικής συνείδησης είναι ευθύνη της πολιτείας αλλά και της ίδιας της κοινωνία».

Προς αυτή τη κατεύθυνση το Υπουργείο Δικαιοσύνης «έχει προχωρήσει στη διενέργεια μελέτης για την ετοιμασία νέας επικοινωνιακής στρατηγικής για τα θέματα της Οδικής Ασφάλειας μέσα από την οποία σκιαγραφήθηκε το προφίλ του Κύπριου οδηγού, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως βιαστικός, ανυπόμονος, απρόσεκτος, που παραβλέπει τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας εντός Κύπρου και δεν σέβεται τους υπόλοιπους χρήστες του Οδικού δικτύου. Τα αποτελέσματα της μελέτης θα συμβάλουν στον καταρτισμό μιας νέας πιο στοχευμένης επικοινωνιακής στρατηγικής για θέματα οδικής ασφάλειας με στόχο την διαφώτιση, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και κυρίως των νέων οδηγών”, υπογράμμισε.

Ταυτόχρονα «η Κυβέρνηση προχωρά σε μια σειρά μέτρων όπως είναι η σύσταση Σχολής Επιμόρφωσης Οδηγών, η ένταξη του μαθήματος Κυκλοφοριακής Αγωγής στα λύκεια, η αύξηση της αστυνόμευσης με τη χρήση οχημάτων έξυπνης αστυνόμευσης, η εγκατάσταση του συστήματος φωτοεπισήμανσης, η αύξηση των ποινών για όλες τις παραβάσεις του ΚΟΚ, ενώ σύντομα αναμένεται και η εφαρμογή του νάρκοτεστ κατά τους ελέγχους που διεξάγει η Αστυνομία”, ανέφερε.

«Στόχος μας είναι  η αλλαγή συμπεριφοράς και η επίδειξη υπευθυνότητας στο δρόμο, ώστε να μειωθεί ο αριθμός απώλειας ανθρώπινων ζωών στην άσφαλτο, στο ελάχιστο», τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Πηγή: ΚΥΠΕ