Νέα έργα ύψους 34,4 εκατομμυρίων ευρώ για την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος παρακάθισε σήμερα το πρωί σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Δημοτικό Μέγαρο Παραλιμνίου, στην παρουσία Υπουργών, δημάρχων, κοινοταρχών, βουλευτών και άλλων αξιωματούχων της επαρχίας.

`Οπως αναφέρθηκε, κατά την περίοδο 2013-2016 δαπανήθηκαν 32,2 εκατομμύρια ευρώ για έργα στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου ενώ το κονδύλι που περιλαμβάνεται για τα έργα στον προϋπολογισμό του 2017 ανέρχεται στα 23,3 εκατομμύρια ευρώ.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι μέσα από τη συνεργασία Κυβέρνησης, Βουλής και κοινωνικών εταίρων, αλλά και μέσα από τις θυσίες του κυπριακού λαού, κατορθώσαμε να αποκαταστήσουμε το κύρος και την αξιοπιστία του κράτους, του χρηματοπιστωτικού συστήματος, να δημιουργήσουμε συνθήκες σταθερότητας, αλλά και ρυθμούς ανάπτυξης που σήμερα είναι από τους υψηλότερους στην ΕΕ.

Περισσότερα σε λίγο…

Νίκος Αναστασιάδης: Εξαγγέλλω υποψηφιότητα στις 14 Οκτωβρίου

α χαρτιά του για πρώτη φορά δημοσίως σε σχέση με το τι προτίθεται να πράξει ενόψει των επερχόμενων προεδρικών εκλογών άνοιξε σε συνέντευξη του στον Αντένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιβεβαίωσε όχι απλώς ότι θα είναι υποψήφιος, αλλά και την ημερομηνία εξαγγελία της υποψηφιότητάς του, που θα είναι η 14η Οκτωβρίου, ημέρα Σάββατο.
 
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης, κληθείς να σχολιάσει την αναμενομένη λόγω προεδρικών εκλογών περαιτέρω όξυνση των αντιπαραθέσεων, διαμήνυσε πως πρόθεση δική του δεν είναι να οξύνει το πολιτικό διάλογο.  
 
«Έχω δώσει οδηγίες και στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και στους Υπουργούς. Θα δίνονται απαντήσεις χωρίς επίθετα και χαρακτηρισμούς, αλλά προς αποκατάσταση της αλήθειας, ότι αυτά είναι τα πραγματικά γεγονότα», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τώρα είναι η ώρα με διεκδικητική στρατηγική να δημιουργήσουμε τέτοιο κόστος στην Τουρκία, ώστε η συνέχιση της κατοχής να της είναι ασύμφορη, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, εκφράζοντας παράλληλα τη θέση πως το μοντέλο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας αποδείχθηκε πως οδηγεί σε λύση που καταλύει την Κυπριακή Δημοκρατία και μετατρέπει την Κύπρο σε τουρκικό προτεκτοράτο θέτοντας τον Κυπριακό Ελληνισμό σε κίνδυνο αφανισμού. 

Σε χαιρετισμό του στο συνέδριο των αποδήμων, τον οποίο ανέγνωσε ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας Πολιτών Ανδρέας Αποστόλου, ο κ. Λιλλήκας είπε πως η φετινή Σύνοδος συνέπεσε με την αποτυχία της πενταμερούς Διάσκεψης στο Κρανς Μοντανά, σημειώνοντας πως την ευθύνη για το αδιέξοδο την φέρει ακεραία η Τουρκία.

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι πολιτικές δυνάμεις που στήριξαν την πολιτική του, ευθύνονται γιατί δεν διέγνωσαν σωστά την τουρκική τακτική και με την πολιτική τους τη διευκόλυναν.

Η επιμονή και η πίεση της Τουρκίας για σύγκληση Διάσκεψης πριν το τέλος του 2016 και για επανάληψη της μετά την αποτυχία στη Γενεύη, δεν επέτρεπε παρερμηνείες ως προς τις πραγματικές της προθέσεις, είπε, και πρόσθεσε πως η Συμμαχία Πολιτών είχε πολύ έγκαιρα προειδοποιήσει, ότι η Τουρκία επεδίωκε κορύφωση της διαδικασίας στην παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ για να μας θέσει προ του διλήμματος: λύση τουρκικών προδιαγραφών ή αδιέξοδο που θα της επέτρεπε να εφαρμόσει το Plan B’ που έχει σχεδιάσει.

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως για άλλη μια φορά ο Νίκος Αναστασιάδης και αυτοί που στήριξαν της πολιτική του επέλεξαν να στηριχθούν σε αυταπάτες και ψευδαισθήσεις, για διάθεση συμβιβασμού από πλευράς της Τουρκίας. Πρόσθεσε πως με τη Διάσκεψη στο Κρανς Μοντανά έχουμε την πλήρη χρεοκοπία της πολιτικής των μονομερών υποχρεώσεων και των ψευδαισθήσεων.

Δυστυχώς, συνέχισε, αυτή η χρεοκοπία έφερε την εθνική μας υπόθεση σε πολύ δύσκολη θέση καθώς το Κυπριακό μπήκε πλέον σε άλλη φάση. «Τώρα μπροστά μας έχουμε δύο προκλήσεις: πρώτο, σε άμεσο χρόνο να ανατρέψουμε το όποιο Πλάνο Β’ θέλει η Τουρκία να εφαρμόσει και δεύτερο, να χαράξουμε μια νέα πορεία προς τη λύση», είπε.

Μια πορεία που θα στηρίζεται σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική λύσης και όχι σε αυτοσχεδιασμούς και παλινδρομήσεις. Συνέχιση της ίδιας υποχωρητικής πολιτικής  θα μας οδηγήσει είτε σε τουρκική λύση είτε σε παράταση της κατοχής και της διχοτόμησης, με ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα και της προσάρτησης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Με τα σημερινά δεδομένα για να φτάσουμε σε λύση θα πρέπει να αποδεχθούμε όλες τις απαιτήσεις της Τουρκίας, δήλωσε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους, η οποία ανέφερε πως το Κίνημα ιδρύθηκε για να συνδράμει μια πάνδημη προσπάθεια εθνικής σωτηρίας.

Στην ομιλία της στο συνέδριο των αποδήμων Κυπρίων, η κ. Θεοχάρους είπε πως δυστυχώς σήμερα ο ελληνισμός βρίσκεται στο ναδίρ του και κινδυνεύει να εκλείψει, υφιστάμενος συνεχώς άγρια οικονομική και εθνική υπονόμευση και συνειδησιακή και γλωσσική γενοκτονία  και οδηγούμενος σε ατραπούς δύσβατες και θλιβερές.

Έχουμε διαπράξει, ανέφερε, “θανάσιμα σφάλματα και δεν φελά να τα κρύβουμε. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σήμερα η ασπίδα και καταφυγή μας και πρέπει να την διαφυλάξομε ως κόρην οφθαλμού. Οι καιροί είναι χαλεποί”.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, είπε πως η Τουρκία απαιτεί να διατηρήσει στο διηνεκές στρατεύματα και εγγυήσεις στο νησί μας να το μετατρέψει σε τουρκικό βιλαέτι μέσω των υπερπρονομίων των Τούρκων κατοίκων της Κύπρου, νόμιμων και παράνομων, μέσω της εκ περιτροπής προεδρίας, των 4 ευρωπαϊκών ελευθεριών για τους Τούρκους πολίτες, του εκτουρκισμού των κατεχομένων και του εθνικού ξεκαθαρίσματος.

«Το δικό μας όραμα δεν είναι ένα κράτος προτεκτοράτο της Τουρκίας αλλά ένα κράτος αφιερωμένο αποκλειστικώς και μόνο εις τα επιστήμας και τη διαφώτισιν του ανθρώπου, εις την παιδεία και εις τα γράμματα και το έδαφός του να κηρυχθεί εκ των έξω απρόσβλητον, εσωτερικώς δε να κρατηθεί μακράν ξένης ανάμειξης», είπε.

Η κ. Θεοχάρους σημείωσε στην ομιλία της πως δεν αρκεί ο ΟΗΕ, η ΕΕ και η παγκόσμια κοινότητα να στηρίζουν δήθεν τις συνομιλίες και τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Όπως είπε, όλοι επιθυμούν τη λύση του Κυπριακού αλλά δυστυχώς με τα σημερινά δεδομένα για να φθάσουμε σε λύση θα πρέπει να αποδεχθούμε όλες τις απαιτήσεις της Τουρκίας.

«Θα φθάσουμε σε μια λύση ναρκοθετημένη και υπονομευμένη που θα διαλύει την Κυπριακή Δημοκρατία, μια λύση ανεφάρμοστη που θα καταρρεύσει ταχέως, παρασύροντας μαζί της και την πολυπόθητη ειρήνη, μια λύση που δεν θα είναι ένας οδυνηρός συμβιβασμός αλλά η επιβολή όλων των όρων της κατοχικής χώρας», κατέληξε η κ. Θεοχάρους.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Με τον απερχόμενο και τον νεοδιοριζόμενο «διοικητή» των «ειρηνευτικών δυνάμεων», όπως ονομάζουν τον κατοχικό στρατό, συναντήθηκε το πρωί ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο αντιστράτηγος Ομέρ Πατς θα συνταξιοδοτηθεί και ο υποστράτηγος, Γιλμάζ Γιλντιρίμ αναλαμβάνει τώρα τη διοίκηση του τουρκικού στρατού, ενώ πριν ήταν στις «δυνάμεις ασφαλείας».

Οι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί θα έχουν σήμερα και άλλες συναντήσεις με την τ/κ πολιτική ηγεσία.

Powered By Workbit Solutions