AN.jpg

ΠτΔ: Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δε χωρούν αδικαιολόγητες απαιτήσεις και απειλές

Αποφασισμένος να ανταποκριθεί στην πρόκληση να τερματίσει την απαράδεκτη τραγωδία της Κύπρου και του λαού της, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας μετά τη βράβευσή του στο επίσημο δείπνο του 33ουσυνεδρίου της ΠΣΕΚΑ.

Το βραβείο ήταν ένα κομμάτι συρματόπλεγμα από την πράσινη γραμμή σε κάδρο, το οποίο, όπως επεσήμανε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, συμβολίζει την απαράδεκτη τουρκική κατοχή του ενός τρίτου της Κύπρου και το αποδέχθηκε εκ μέρους του κυπριακού λαού.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως “κατά τη Διάσκεψη του Ιουνίου για την Κύπρο αυτό που θα συζητηθεί ως προτεραιότητα θα είναι το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Και θα ακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις για όλα τα εκκρεμή ζητήματα που ξεκινούν από το εδαφικό, το περιουσιακό και την κατανομή της εξουσίας”.

Πρόσθεσε πως “είναι εξαιρετικά σημαντικό να προωθήσουμε το κρίσιμο κεφάλαιο για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, το μόνο κεφάλαιο διαπραγμάτευσης που δεν συζητήθηκε ουσιαστικά τα τελευταία 43 χρόνια. Στην πραγματικότητα είναι η πρώτη φορά που έχουμε εγείρει ότι αυτό το αναχρονιστικό σύστημα έχει τελειώσει», είπε.

Στην ίδια εκδήλωση βραβεύτηκαν, επίσης, ο Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ρέινς Πρίμπους και η Πρόεδρος του American University και τέως Υπουργός Υγείας Σύλβια Μάθιους Μπούργουελ.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού ευχαρίστησε τους Ομογενείς για τους αγώνες και την προσφορά τους προς την Κύπρο, είπε πως αυτό που μας ενώνει είναι η γνήσια και ειλικρινής επιθυμία των Κυπρίων να ζουν και να ευημερούν σε μια επανενωμένη, βιώσιμη και λειτουργική ευρωπαϊκή χώρα, χωρίς κατοχικές δυνάμεις και εγγυητές από τρίτες χώρες.

«Έχω ασκήσει κάθε προσπάθεια μετά την εκλογή μου τον Φεβρουάριο του 2013 για την επίτευξη αυτού του στόχου», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, παραθέτοντας όλα τα οφέλη από μία ενωμένη Κύπρο που θα σέβεται πλήρως τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών της και θα έχει μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής στις συνομιλίες, σημειώνοντας πως παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις κάλυψαν σημαντικό έδαφος, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες και αποκλίσεις.

«Μετά από διαπραγματεύσεις άνω των είκοσι τεσσάρων μηνών, η διαδικασία έφθασε σε σημείο που απλώς δεν απέδιδε τα επιθυμητά αποτελέσματα», είπε, προσθέτοντας ότι για το λόγο αυτό υπέβαλε πρόταση που αποσκοπούσε να σπάσει το αδιέξοδο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να απεμπλακεί η διαδικασία και να γεφυρωθούν οι διαφορές με τρόπο που θα προωθούσε τις διαπραγματεύσεις. Ανέφερε πως αν και η πρότασή του απορρίφθηκε από την τουρκική πλευρά, ακολούθησε η πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Η ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση είναι σημαντική, διότι δηλώνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι ζωτικής σημασίας και ότι η πρόοδος σε αυτό το κεφάλαιο αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας. Αυτές δεν είναι παραχωρήσεις, αλλά είναι η προσπάθειά μου να επιτύχω την ελευθερία στη χώρα μου. Και θα συνεχίσω να το κάνω για όσο διάστημα πιστεύω ότι αυτό είναι προς το καλύτερο συμφέρον του λαού. Ο χρόνος τρέχει ενάντια στο στόχο μας και πρέπει να έχουμε αυτό κατά νου», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης της Κυριακής, είπε πως συμφωνήθηκε ότι θα καταρτιστεί ένα κοινό έγγραφο που θα καθοδηγεί τις συζητήσεις για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΣΕΚΑ - ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τιμήθηκε από την ΠΣΕΚΑ με το βραβείο "Συρματόπλεγμα" (Barbed Wire Award) στη διάρκεια του επίσημου δείπνου του ετήσιου συνεδρίου της το βράδυ της Τετάρτης 7 Ιουνίου 2017 στην Ουάσιγκτον. Τιμήθηκαν  επίσης ο Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Reince Priebus με το βραβείο "Γεώργιος Παρασκευαΐδης" και η πρόεδρος του American University, Sylvia Matthews -Burwell με το βραβείο "Αθενς/Λιβανός". Στο δείπνο παρέστη και χαιρέτισε ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος © GANP/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ PHOTOS: © GANP/DIMITRIOS PANAGOS

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε το ακροατήριο για τη λεπτομερή πρόταση που υπέβαλε και η οποία αντιμετωπίζει τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων.

Είπε πως πιστεύει ακράδαντα ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ παρέχει την καλύτερη εγγύηση και την καλύτερη ασφάλεια για μια μελλοντικά επανενωμένη Κύπρο. Το 2017 είναι αδιανόητο ένα κράτος μέλος της ΕΕ να έχει εγγυήσεις από μια τρίτη χώρα, σημείωσε.

Σχολιάζοντας παράλληλα την προχθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, είπε πως αντί να επιδίδεται σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, στην πολύ κρίσιμη αυτή στιγμή των διαπραγματεύσεων, είναι πλέον καιρός όλοι οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν εποικοδομητικά στις διαπραγματεύσεις. Είναι πλέον καιρός η ρητορική της Τουρκίας να μεταφραστεί σε συγκεκριμένες ενέργειες, επεσήμανε.

Υπογράμμισε πως “δεν υπάρχει καμία θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για αδικαιολόγητες απαιτήσεις και απειλές. Το καθεστώς της Κύπρου ως κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και λειτουργικό και βιώσιμο σύστημα διακυβέρνησης δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να διακυβευτεί».

Δηλώνοντας πως ανυπομονεί να συναντηθεί σήμερα με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πένς, είπε πως η Κύπρος είναι ένας αξιόπιστος και σταθερός στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ και υπενθύμισε ότι ο ίδιος προσωπικά εργάστηκε συστηματικά μετά την εκλογή του για να ενισχύσει τη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

ana-usa

Ταυτόχρονα, είπε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, εκτιμούμε ιδιαίτερα την παρουσία και συμμετοχή των αμερικανικών εταιρειών στην ΑΟΖ της Κύπρου, που εργάζονται σε συνεργασία με την Κυβέρνηση μας για την εξερεύνηση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων. “Είναι ακόμη ένας σημαντικός παράγοντας για την αξιοπιστία της Κύπρου, ως περιφερειακού παράγοντα που μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη σταθεροποίηση της ασταθούς περιοχής της Μέσης Ανατολής», επεσήμανε.

Ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ρέινς Πρίμπους, που τιμήθηκε με το «Βραβείο Γιώργου Παρασκευαϊδη», χαρακτήρισε ευλογία την παρουσία του στην εκδήλωση, όπως είναι ευλογία και οι ευκαιρίες που έχει κάθε μέρα για να υπηρετήσει την Αμερική και όλους τους πολίτες της χώρας, Δημοκρατικούς, Ρεπουμπλικάνους, όπως ανέφερε.

«Ο Θεός έβαλε κάτι στην καρδιά μας που μας έφερε μαζί για να υπηρετήσουμε ο ένας τον άλλον. Να υπηρετήσουμε τις αξίες που γιορτάζετε απόψε, τις αξίες της ελευθερίας. Το γεγονός ότι τα πράγματα στα οποία πιστεύετε – και είναι η Κύπρος – είναι οι ίδιες αξίες για τις οποίες αγωνιζόμαστε καθημερινά, αλλά και για τις οποίες επίσης πολέμησαν πριν από πολλά χρόνια. Μια μάχη για ελευθερία”, σημείωσε.

Ο κ. Πρίμπους είπε στους ομογενείς ότι η μάχη για την ελευθερία είναι η ίδια μάχη για την οποία αγωνίζονται στην Κύπρο.
«Και μια ελεύθερη και ενωμένη Κύπρος είναι κάτι στο οποίο πιστεύουμε. Όπως και στην θρησκευτική ελευθερία», ανέφερε.

Τον κ. Πρίμπους παρουσίασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Έντ Ρόις, που καταχειροκροτήθηκε από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, καθώς ήταν αυτός που εισήγαγε το ψήφισμα κατά της Τουρκίας, με το οποίο ζητείται η προσαγωγή σε δίκη των φρουρών του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που χτύπησαν διαδηλωτές έξω από την τουρκική πρεσβεία. Ο κ. Ρόις έπλεξε επίσης το εγκώμιο του Προέδρου Αναστασιάδη και εξέφρασε την υποστήριξή του στις συνομιλίες και στη συνάντηση της Γενεύης.

Στο δείπνο μίλησαν επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ, ο ιδρυτής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας Νίκος Μουγιάρης,  ο Πρόεδρος της εταιρείας Arch Capital – αποδέκτης πριν λίγα χρόνια του Βραβείου Παρασκευαϊδη – Ντίνος Ιορδάνου,  και ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής Ντέιβιντ Χάρις.

Παρευρέθηκαν οι Υπουργοί Εξωτερικών και Ενέργειας Ιωάννης Κασουλίδης και Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, οι διπλωματικές αρχές της Ελλάδας και της Κύπρου στις ΗΠΑ, η Αμερικανίδα Πρέσβης στη Λευκωσία Κάθλιν Αν Ντόχερτι, ο βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζόναθαν Κόεν, ο ανεξάρτητος `Ελληνας βουλευτής Χάρης Θεοχάρης κ.α.

Ακόμη παρέστησαν πολλά μέλη του Κογκρέσου, μεταξύ άλλων οι βουλευτές Κάρολιν Μαλόνι, Φρανκ Παλόνε, Τσαρλς Κριστ, Ντέιβιντ Σιτσιλίνε και Τζον Σαρμπάνης.

Πηγή: ΚΥΠΕ